2024. június. 16, Jusztin

www.revfulop.hu

TURIZMUS >> Révfülöp község története


Révfülöp a Balaton tó északi partjának festői szépségű természeti környezetében, a 274 méter magas Üdvözlő tábla Balatonszepezd irányábólFülöp hegy lábánál található, közel 1300 lélekszámú üdülőtelepülés. Első írásos említése 1211-től származik, ám a leletek tanúsága szerint, már a római korban is lakott terület volt. A révátkelőjét már a XI. században, a nevét tihanyi bencés apátság Pilip nevű preadiumaként, azaz uradalmi majorjaként említik a források.

A Fülöp-hegy déli lábánál bukkan felszínre a Magyarországon található egyik legrégebbi kőzet, a kb. 400 millió éve keletkezett agyagpala, azaz fillit, amelyet a helybeliek peresztegnek neveznek. A környéken kedvelt építőanyagként használják a másik jellegzetes kőzetet, a fagyálló és jól faragható permi vörös homokkőt. Ennek ásványi anyagokban igen gazdag málladékos része évezredek óta biztosítja a szőlőművelés kedvező adottságait a hegyoldalban.

XIII. századi vörös homokkőből épült templomAz Árpád-korban a rév köré kis halászfalu települt. A XIII. században a szigeti részen már egyhajós, vörös homokkőből épült kis templomot emeltek. 1548-ban zsákmányra éhes kegyetlen török portyázók égették fel az addig szépen fejlődő kis települést, mely teljesen lakatlanná vált. A tűzben elpusztult Fülöp azonban - akár a főnixmadár - poraiból született újjá a XVIII. századtól.

A XVIII. sz. elejére a tihanyi apátság mellett új nagy és kisbirtokosok tűntek fel területén, és a szőlőművelés is új erőre kapott. 1752-ben újraindult a révhajózás, és 1779-ben újabb átkelő és révház épült a fülöpi parton, amelyről az első magyar nyelvű újság a Magyar Hírmondó is megemlékezett.

A település XIX. századtól használt mai neve a Pilip, azaz Fülöp személynévből és a koraközép-kori Az egykori kikötőrévátkelőből ered. A Fülöp-Boglári révátkelés a két part közötti relatív közelség (5,2 km) természetes előnyét kihasználva kötötte össze az eltérő gazdasági adottságokkal rendelkező tó mögötti területeket.

A kiterjedt szőlőművelésnek a XIX. század utolsó harmadában a filoxéravész, azaz szőlőgyökértetű pusztításai vetettek véget. A szőlőbirtokosok elszegényesedése a területek, présházak és pincék eladásával járt, s ekkortól indult meg Révfülöp újbóli fejlődése.

Lelkes balatoni lokálpatrióták, élükön Czigány Károllyal felkarolták a település fürdő- és üdülőhelyi fejlesztését. Kedvező természeti adottságainál és festői szépségénél fogva Révfülöp a század végére egyre keresettebb nyaraló- üdülőhellyé vált, ahol főleg tanárok, tudósok, gyárosok, katonatisztek, állami tisztviselők telepítettek ismét szőlőültetvényeket és építették fel villáikat, nyaralóikat.

Hullám Szálloda és Vasúti állomásRévfülöpi partrészlet

1899-ben megalakult a Révfülöpi Fürdő- és Partszépítő Egyesület, amely nagyszabású strand-, partszegélyépítésekkel, parkosításokkal, fásításokkal stb. megteremtette Révfülöp mai arculatának alapjait.

Szigeti fürdőA fürdőhöz vezető sétány

1909-től Révfülöp bekapcsolódott a vasúti közlekedésbe, 1911-től a belföldi távbeszélő forgalomba, 1936-tól a villamos energiaszolgáltatásba. 1912-ben elkészült a modern hajókikötő, egy évtized múlva pedig állami elemi népiskola alakult. A látványos fejlődésnek köszönhetően Révfülöp, Kővágóörs hegyközsége előbb 1933-ban üdülőhelyi rangot nyert, majd 1943 január 1-jétől önálló községgé vált. 1969-től kiemelt üdülőhely, 1973. április 15-től nagyközségi rangra s ugyanakkor új községi közös tanács székhelyeként a régió központjává emelkedett. 1989-től Révfülöp önálló, nagyközségi rangú település.

Révfülöp népessége 1757-ben 193 fő, 1880-ban 148 fő, 1910-ben 276 fő, 1941-ben 804 fő, 1960-ban 1313 fő, 1980-ban 1274 fő, 2000-ben 1277 fő. 2001-ben az állandó lakosok száma 1280 fő volt.

 

Révfülöp nagyközség címere

Révfülöp nagyközség területe 1036 hektár. Természeti adottságainak következtében a terület illetve tájhasználatban a Balaton-parttal párhuzamos szerkezet alakult ki, településszerkezete négy jól elhatárolható szerkezeti egységre osztható:

- A Balaton és a 71. sz. út közötti rész, itt találhatóak a közparkok, kikötő, a szórakozóhelyek többsége, valamint a Szigeti strandfürdő és a Császtai strand.

Európa sétányA Balaton a  2004-ben felújított mólórólSzigeti strandfürdő bejárata

- A 71. sz. főút feletti sűrűn beépített lakó és pihenő övezet, középületekkel, szolgáltató egységekkel.

Gyógyszertár és a fogorvosi rendelő épületeKözségháza új épületeRévfülöp keleti része a Fülöp-heggyel

- A Fülöp-hegy lejtőin lévő történelmi, de mára már egytizedére 11,5 hektárra csökkent szőlőterület.

Rendezett szőlőskert a Fülöp-hegy lábánálSzőlőskert a Fülöp-hegyi Kilátó alatt

- A Fülöp-hegy felső harmadában, a meredekebb területeken kialakult természet közeli erdőterületek.

A Balaton a Kacsajtosi dűlőrőlA tiszta levegő forrása...

A település országos közúti közlekedését és településképét döntően meghatározza a 71. sz. főút, amely kettévágja az ősi település magot magától a Balatontól. A belső közlekedést a helyi úthálózat szolgálja. A hajdani hegyközségi utak a belterületen szinte kivétel nélkül szilárd burkolatúak, keskenyek kis forgalom áteresztő képességgel. A településen jelentősebb parkolási igény az általános balatoni helyzetnek megfelelően, főleg a rövid főidényben jelentkezik. A nagyközség belterületi teljes szakaszán az elmúlt években kiépült a kerékpárút, melynek külterületi csatlakozásai jelenleg még hiányoznak.

Kerékpárút Révfülöp szívében Kerékpárút Pálköve felől Kerékpárút és a 71-es főút Balaronszepezd felől

A tömegközlekedést szolgálják a helyközi autóbuszjáratok, 4 buszmegállóval, a Budapest-Keszthely vasútvonal, valamint a nyári szezonban a Balaton túlpartjára Balatonboglárra irányuló személyhajó forgalom.

Hajó Balatonboglárról

Révfülöp központja a szigeti és császtai földnyelv között helyezkedik el. A hegyoldal nyaralókkal, faverandás polgári villákkal tarkított szőlő lankáin termelik gondos helyi gazdák - a Hamvas Béla által is méltán dicsért -

"Igazi barátság - és házasságbort",

Cholnoky Jenő jeles földrajztudós egykori véleménye szerint pedig

"A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van."

 

 

Lap tetejére

 AKADÁLYMENTES

AKADÁLYMENTES VÁLTOZAT

 Adatkezelési tájékoztató

 VEB2023 BLUES FESZTIVÁL

 AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

 SZÁLLÁSHELYEK

 VENDÉGLÁTÁS

 ÜZLETEK, KERESKEDÉSEK

 SZOLGÁLTATÁSOK

 TÉRKÉP

 VENDÉGKÖNYV

Veszprém Balaton 2023

Révfülöp Császtai strand élo webkamera kép

Révfülöp Kártya - Kedvezményekre jogosító kártya

Révfülöpi rendezvények

Révfülöpi képek, galériák

Balatoni nyár Révfülöpön - Köszönjük MTV1

Révfülöpi videók

Révfülöp Blues - Török Ádám - 800 éves Révfülöp

Balatontourist Napfény Kemping

Révfülöpi kertmozi a Szigeti strandnál

Balatoni hajózás - BAHART

Révfülöp Balaton átúszás

 

Révfülöp

Révfülöp Nagyközség Önkormányzatának honlapja 2010 .:. www.revfulop.hu .:. InforMan Számítástechnika .:

Magyar English Deutsch